
معرفی پر استفاده ترین ابزارآلات کشاورزی
با شنیدن واژه کشاورز و یا کشاورزی، اولین تصویری که در ذهن ما نقش میبندد، تصویر یک مرد زحمتکش است که در گرما بر روی زمینی زراعی در حال کار است. عمدتا محصول این زمین ذهنی ما گندم است و فرد کشاورز هم در حال بذر پاشیدن یا جمع کردن گندم است.
کشاورزی چیست؟
اما کشاورزی چیزی فراتر از اینهاست. به فرآیند تولید مواد غذایی، خوراک، فیبر و سایر محصولات مورد نظر به کمک کشت برخی گیاهان و یا دام، کشاورزی میگویند. و به شخصی که این اعمال را انجام میدهد، کشاورز گفته میشود.
امروزه اهمیت کشاورزی بر هیچ کس پوشیده نیست. میتوان گفت که بدون وجود کشاورزی عملا هیچ تمدن و جامعه ای شکل نمیگرفت. به کمک کشاورزی افراد در یک مکان ساکن شدند و با یکدیگر ارتباط برقرار کردند.
به کمک کشاورزی بخش عمده ای از خوراک انسان ها و دام تامین میشود. به همین دلیل نقش خیلی مهمی در تامین مواد غذایی ما دارد. کشورهایی که از لحاظ منابع خاک و آب غنی هستند، کشاورزی خوبی دارند و این یک مزیت بسیار خوب و مهم است. زیرا آن ها را از سایر ملل بی نیاز میکند، چرا که میتوان گفت امنیت غذایی دارند.
کشاورزی بسیار گسترده است و زیر شاخه های فراوانی دارد که در دانشگاه ها تدریس میشود و انواع مختلف صنعتی، سنتی و … را دارد.
کشاورزی در ایران
کشور ایران از جمله کشور هایی است که باری اولین بار در تاریخ در آن کشاورزی انجام شده است. نزدیک به یک سوم زمین های ایران، قابلیت کشاورزی را دارند، اما به دلیل خاک نامرغوب و نامناسب بودن پخش آب در بیشتر نواحی، تنها در ۱۲٪ از سرزمین ایران کشاورزی انجام میشود. اما کمتر از یک سوم از زمین های کشاورزی آبیاری میشود و در دیگر موارد، دیمکاری میشود.
تا به اینجای کار با پیشینه ی کشاورزی آشنا شدیم و دانستیم که چند درصد از زمین های ایران قابل استفاده برای کشاورزی است. با توجه به وسعت کشور ایران، بخش زیادی از زمین های آن زیر کشت هستند. به همین دلیل کشاورزی در ایران اهمیت بسیاری دارد.
ابزارآلات کشاورزی
هر فرد کشاورزی برای کار خود نیاز به ابزارآلات کشاورزی دارد. طبیعتا کشاورزی، بدون داشتن ابزارآلات مناسب نیازمند نیروی کار بسیار زیاد و عدم کیفیت و کارایی محصولات برداشت شده میباشد. با استفاده از ابزارآلات کشاورزی میتوان در زمانی کوتاه تر به نتیجه ای مطلوب تر دست پیدا کرد. ابزارآلات کشاورزی بسیار گسترده و متنوع هستند، در ادامه به معرفی برخی از این ابزارآلات میپردازیم.
ابزارآلات کشاورزی به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
- ادوات و ابزارآلات خاک ورزی (دستی و غیر دستی)
- وسایل باغبانی
- انواع سم پاش
- انواع چمن زن
- تجهیزات فضای سبز
داس
یکی از نام آشناترین ابزارآلات کشاورزی داس است. این وسیله دارای یک تیغه ی فولادی است که متصل به یک دسته چوبی است. به کمک این وسیله شما میتوانید زمین خود را درو کنید و یا چمن های موجود را کوتاه کنید.
داس ها در دو نوع دستی و بنزینی موجود هستند که بسته به نوع کار آن میتوانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.
شن کش
از این وسیله برای جمع کردن برگ و پاک کردن خاک از هرگونه سنگ یا زباله استفاده میشود. این وسیله با داشتن چنگک مناسب کمک میکند تا خاک تمیز شود و علف های هرز بدون آسیب به گیاه اصلی از خاک دربیایند.
جنس شن کش معمولا از پلاستیک و یا استیل است. توصیه ی ما به شما این است که از جنس استیل آن استفاده کنید. بسته به نوع کار و نیازتان میتوانید از شن کشی دارای ابعاد متناسب استفاده کنید.
بیلچه
از بیلچه میتوان برای کاشت گل و گیاه و یا جا به جایی و تعویض خاک گلدان و کوددهی به آن استفاده کرد.
سمپاش
گاهی اوقات علیرغم زحمت بسیاری که کشاورز برای محصول میکشد، نتیجه مناسب را نمیبیند و محصول را آفت میزند. برای جلوگیری از این اتفاق باید محصول را سمپاشی کرد. برای تسهیل کار از سمپاش استفاده میشود.
سمپاش دستی، سمپاش شارژی، سمپاش زنبه ای، سمپاش فرغونی و تراکتوری همگی انواعی از سمپاش هستند. سمپاش ها معمولا به یکی از روش های محلول یا گردپاشی کار میکنند. سمپاش های سایز کوله پشتی با دست کار میکنند در حالیکه کشاورزانی که چندین هکتار زمین دارند، باید از یک سمپاش نصب شده توسط تراکتور یا ATV استفاده کنند.
کودپاش
این دستگاه دارای دو نوع دستی و شارژی است که با توجه به مساحت زمین، میتوان از آن ها استفاده کرد.
قیچی باغبانی
قیچی های باغبانی انواع و اندازه های مختلفی دارند. از قیچی باغبانی برای هرس شاخه و برگ، قلمه زنی و … استفاده میشود.
از انواع قیچی های باغبانی میتوان موارد زیر را نام برد:
- قیچی چمن زن
- قیچی دسته بلند
- قیچی هرس
- قیچی سرشاخه زن
- قیچی شمشاد زن
- و … .
مته زن بذری
مته های بذری به تراکتور متصل میشوند و دانه ها را در خاک وارد میکنند. از مته زن ها برای کاشت محصولاتی مانند غلات، محصولات پوششی، علوفه ها و … استفاده میشود. مته زن های بذری دو نوع دارند:
- مته های بدون بذر
- مته های سنتی کاشت بذر
مته های بدون بذر
این مته ها دارای تیغه های چفت کننده هستند. مته زن های بدون بذر بقایای محصول موجود در خاک را از خاک بیرون می اورند و مسیر مشخصی برای کاشت محصول جدید به وجود می اورند.
مته های سنتی بذر
این مته ها نیاز به کاشت و یا آماده سازی محل کاشت از قبل دارند.
علف زن
برای تمیز کردن زمین از علف های هرز، از علف زن استفاده میشود. این وسیله با جمع آوری علف ها از ریشه، به حذف آن ها کمک میکند. این وسیله دارای انواع مختلفی میباشد و کشاورز بسته به نیاز خود میتواند از یکی از آن ها استفاده کند.
روتیواتر
این وسیله جزو ادوات کشاورزی مدرن محسوب میشود و در واقع جایگزین گاو آهن های قدیمی است. این ماشین آلات با استفاده از تیغه های دواری که دارند، سطح خاک را نرم میکند و ریشه های گیاهان باقی مانده را خرد میکند و به کود تبدیل میکند. با این کار علاوه بر نرم کردن خاک، با تولید کود به تغذیه خاک هم کمک کرده است. روتیواتر اغلب برای نرم کردن و شخم زدن ابتدایی زمین مورد استفاده قرار میگیرد.